Vorig jaar heeft de Rijksuniversiteit van Groningen een onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van het Europese management. Op de internationale ranglijst van goed management staat Nederland zesde. Zelfoverschatting is één van de gebreken. Bron Rabobank

De kwaliteit van het management in het Nederlandse bedrijfsleven is op internationaal niveau goed, maar zeker niet ‘subliem’. Met name op het gebied van HR-management en het behalen van doelstellingen kan het beslist beter bij bedrijven, waardoor Nederland zesde staat op de internationale ranglijst van goed management, op gepaste afstand van onder meer Duitsland en Zweden. Nederlandse managers hebben regelmatig last van zelfoverschatting.

zelfoverschatting

Top in organiseren

Volgens de onderzoekers is nu voor het eerst de kwaliteit van het management in het Nederlandse bedrijfsleven en het effect ervan op de bedrijfsprestaties concreet gemaakt. Het onderzoek beschrijft dat het Nederlandse management vooral goed is in het efficiënt laten verlopen van de operaties in het bedrijf. Op dat punt voert Nederland de lijst aan.

Flop in het realiseren van doelstellingen & HR

Aanzienlijk minder goed wordt gescoord op het formuleren en halen van de juiste doelstellingen (plek 9/30) en het personeelsmanagement (plek 8/30).

Dat personeelsmanagement gaat over het aantrekken, verbinden tot de organisatie en ontwikkelen van talent. Het tijdig ‘afscheid nemen’ van slecht presterende werknemers en het extra belonen van goede medewerkers levert daarbij ook punten op. “Dat is de Angelsaksische insteek van dit internationale onderzoek. Daarom komen de Verenigde Staten op dit punt vaak als beste uit de bus’, tekent hoogleraar Garretsen aan. “Hoe men het beste een fabriek of winkel laat draaien is wereldwijd zo’n beetje hetzelfde. Hoe u met uw werknemers omgaat niet. Men kan in Nederland niet zomaar mensen op straat zetten. Gelukkig maar.”

Volgens het onderzoek is de kwaliteit van het management in de Verenigde Staten, Duitsland, Zweden, Japan en Canada ‘aanmerkelijk’ beter dan in Nederland. Voor Duitsland en Zweden is dat ook in percentages uit te drukken. Duitse en Zweedse bedrijven hebben gemiddeld 4 procent meer omzet dan Nederlandse bedrijven en zijn 7 procent winstgevender per werknemer. Dat hangt samen met hun hogere scores op managementpraktijken. Het Nederlandse management scoort wel weer beter dan onder meer Frankrijk, Groot-Brittannië en Singapore.

Natuurlijk doet ú niet aan zelfoverschatting

Toch?! Wellicht ligt u ‘s nachts regelmatig wakker en vraagt u zich af hoe u de volgende dag het ‘gedoe’ weer moet doorstaan? Hoe zorgt u ervoor dat MT leden en medewerkers u niet ontvallen door disfunctioneren of weet u niet hoe de eindjes weer aan elkaar geknoopt moeten worden? Heeft u ‘gedoe’ met uw personeel? Betalen uw opdrachtgevers/klanten te traag of wordt u ‘onder druk’ gezet door uw crediteuren of andere schuldeisers?

Doelen stellen, plannen en daadwerkelijk realiseren is toch echt geen peulenschil.

Met regelmaat spreken we ondernemers die meerdere vestigingen hebben (franchise & filiaalbedrijven) die “had ik maar eerder…” uitspreken op het moment dat er zich ongewenste ontwikkelingen voor doen. Veel ondernemers, die met hun activiteiten in de problemen zijn geraakt, hebben verzuimd maatregelen te nemen om het ‘gedoe’ binnen hun organisatie weg te nemen. Door op tijd de juiste expertise in te schakelen, kunt u ook uw bedrijf weer ongeremd laten groeien. Door medeondernemers die hier ervaring in hebben én weten wat te doen in tijden dat het minder gaat.

Kans gemist

Los van de problemen ziet u ook kansen. Helaas kunt u die niet benutten, omdat u daarin op dit moment belemmerd wordt. Maar toch, er staat te veel op het spel en de klok tikt door!

Kortom: Hoe komt u af van het ‘gedoe’, dat u weer afhoudt van uw focus: het ondernemen? Voor de filiaalbedrijven en franchisenemers hebben we een unieke begeleidingsmethode ontwikkeld. Onze bedrijfsadviseurs staan u, uw MT en filiaalmanagement graag bij met raad en daad; nemen het ‘gedoe’ bij u weg. Niet alleen als sparringpartners, maar ook als ondernemers die zelf ‘de handen uit de mouwen willen steken’. Het uiteindelijke doel: van uw onderneming weer de gestelde doelen realiseren en een gezond en goed winstgevend bedrijf te maken.

Hoe gaat dit precies in zijn werk?

Om precies te weten hoe dit in zijn werk gaat neemt u contact op voor een vrijblijvend en vertrouwelijk gesprek. Nodig ons uit, we nemen onze PowerBank* mee om u van dienst te zijn met alle mogelijke resources die u nodig heeft. We bieden u het maatwerk dat nodig is voor een stralende toekomst.

Maak ondernemen weer leuk!

*PowerBank staat voor alles wat wij u kunnen bieden, waaronder onze kennis, ervaring, oplossingen, onze teamleden, etc.