Faalangst

De meeste echte ondernemers kennen een vorm van angst om te falen. Dat ze dat goed weten te maskeren is ook waar. Daar praat je niet over tijdens een MT-vergadering of met klanten. Of deze angst nu latent schuilgaat achter een krachtig imago of duidelijk in de voorgrond optreedt, doet er niet toe. Raar maar waar; faalangst is goed!

Faalangst kan ondernemers dichter bij hun doel brengen. Het houdt hem scherp tenzij de angst gaat domineren. Als de angst de regie overneemt kan het logische stappen en plannen gaan dwarsbomen. Dan werkt het contraproductief en verlammend.

Het omzetten van angst in kracht zal elke ondernemer met grote stappen verder brengen in het realiseren van zijn dromen. Het brengt je naar het leiden van een stralende onderneming*.

*Een stralende onderneming manoeuvreert zich tot resultaten die boven de benchmark uitkomen en vanuit zichzelf nieuwe klanten aantrekt.

Wat zijn de top 3 angst valkuilen voor de ondernemers en bestuurders. De startende ondernemer zal zich herkennen in één of meerdere van de volgende angst patronen:

 • Angst voor kritiek en afgaan voor de omgeving.
  Elke stalende ondernemer kan met argusogen in de gaten gehouden worden door zijn of haar omgeving. Vaak bemoedigend maar soms ook jaloezie opwekkend. Dit heeft een directe weerslag op de echte ondernemer, want deze druk is voelbaar.
 • Angst voor succes.
  Vreemde eend in de bijt? Nee. De angst voor succes is vaak even groot als de angst voor het falen. Waarom? De mens zit complex in elkaar. Wat als de onderneming nu eens gigantisch succesvol wordt? Wat betekent dat voor de ondernemer zelf? Moeten er dan mensen worden aangenomen en blijft er niets meer over van die mooie onderneming waarmee het begon? De angst voor succes is even belangrijk als de angst om te falen. Kan men wel omgaan met het succes? Neemt de druk dan geen buitengewone proporties aan? Het verwachtingsniveau van iedereen stijgt en wie hoog klimt kan veel harder en dieper vallen.
 • Angst voor verkeerde beslissingen met grote impact op anderen.
  Je kan bijvoorbeeld bang zijn om een beslissing te nemen als je niet overtuigd bent. Of juist wel overtuigd bent maar anderen zijn dat niet. Bij onomkeerbare beslissingen kan de schrik zelfs nog erger zijn. Het kan ervoor zorgen dat je de beslissing uitstelt. Maar je kan daardoor ook een onbehaaglijk gevoel ervaren. Toch doen we het vaak: als ik niet weet wat ik moet doen of welke weg ik moet nemen, dan stel ik de beslissing tot later uit.

Bestaat er een combinatie van bovenstaande angsten? Geen nood. Bijna elke ondernemer herkent zichzelf hier wel in. Het is nu een angst. Breng hem onder controle en het wordt uw kracht.

Faalangst omzetten in creatie en realisatie van dromen en doelstellingen

De kern van het realiseren van dromen en doelstellingen zit altijd in het eerst lokaliseren van de ondermijners. Wat zijn die ondermijners zoal? De top 3 valkuilen zijn hierboven genoemd. Andere ondermijners houden vaak verband met zichzelf niet slim genoeg vinden, niet handig genoeg, een te klein netwerk, niet communicatief genoeg etc. Alle ondermijners voor een gouden toekomst moeten worden opgezocht en worden opgeschreven.

Succes en introspectie gaan hand in hand. Lef en ondernemen horen bij elkaar: het lef om te kijken naar de eigen innerlijke wereld. Vaak liggen aan de ondermijners ervaringen ten grondslag en aan deze ervaringen vaak weer opvoeders, vrienden of andere informatiebronnen.

Als de ondermijners en de doelstellingen bekend zijn, dan is het een eenvoudige kwestie om de ondermijners te vervangen door doelstellingen en dromen. Het gevolg is een succesmodel waar de startende ondernemer op kan bouwen. De focus kan naar de kern. Het creëert rust, zelfvertrouwen en uiteindelijk succes.

Do’s en don’ts om dromen en doelstellingen om te zetten in realiteit

 • Maak een lijst van ondermijners
 • Visualiseer de gewenste toekomst
 • Bouw in rust en ontspanning aan de toekomst
 • Vertrouw in eigen kracht
 • Ga ervoor en stap over die drempel
 • Wachten bij de ondernemingsdrempel in angst
 • Vervallen in controle en stress
 • Geld oppotten uit angst voor investering
 • Overdreven focus op de concurrentie
 • Te snel opgeven
 • Blijven zitten met eigen angst en onzekerheid
E book

U wilt al snel aan de slag met het bouwen aan een stralende onderneming zonder faalangst?

Download dan het GRATIS e-book ‘8 tips voor een stralende organisatie’ van Maximum Nederland. Een stralende onderneming manoeuvreert zich tot resultaten die boven de benchmark uitkomen en vanuit zichtzelf nieuwe klanten aantrekt.

Het e-book staat vol met praktische tips en inspirerende inzichten om uw onderneming weer optimaal te laten renderen. De kans dat u na het lezen van dit e-book ook naar een “stralende” onderneming wil is groot. Begin dan ook met lezen en laat ons weten wat u nog nodig heeft om uw idealen te realiseren. 10 tegen 1 dat ik u op weg kan helpen met de realisatie en het elimineren van ‘gedoe’**

** “het gedoe” staat synoniem voor alle activiteiten die u afhouden van uw focus: uw kerntaken waaronder sturen/leiden projecten, rompslomp, aandacht voor personeelsgedoe, optimalisatie van proces, structuur struggle, achterblijvende resultaten, laatbetalers, kwakkelende kwaliteit en zo meer.

Download hier het gratis e-book voor een stralende organisatie. Een doe het zelfpakket voor het aanleggen van een Duurzaam Rendement.

Vraag hier informatie aan over Maximum Nederland waardoor u verzekerd bent dat u de juiste personen om u heen heeft om snel en adequaat uw knelpunten op te lossen en de kansen tot succes in 2023-2024 te vergroten tot 110%. (Geen dikke rapporten, geen theoretische adviezen of aanbevelingen. Wel adequate ondersteuning en blijvende verbeteringen doorvoeren tot de resultaten tastbaar worden.)